In EUROPA doar cu buletinul

Dragi calatori, in acest articol ne propunem sa clarificam problema actelor necesare calatoriei in afara Romaniei. Indiferent de mijlocul de transport pe care il veti folosi: avion, masina persolana, autocar etc. la trecerea frontierei intre doua state va puteti afla in una din urmatoarele situatii:

1) Calatoriti in una din tarile membre Uniunii Europene (UE) ,  deci aveti nevoie doar de cartea de identitate (CI)  sau pasaport.

Tarile in care puteti circula doar cu CARTEA DE IDENTITATE (CI) sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria .

Atentie!  Pentru a calatori in una din tarile UE fara pasaport, aveti nevoie de carte de identitate(CI),  NU de buletin.  Diferenta dintre buletin de identitate (BI) si carte de identitate (CI) este urmatoarea: buletinele sunt cele cu multe file(mai vechi) iar cartile de identitate sunt sub forma de carduri de plastic (cele noi).

2) Calatoriti intr-o tara din afara Uniunii Europene (non-UE),  deci aveti nevoie de pasaport sau pasaport+viza.

Aici puteti consulta lista tarilor care necesita viza.

Pentru alte sfaturi legate de calatoritul in ajara granitelor Romaniei puteti arunca o privire si pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

ATENTIE!!!

1.Minorii nu pot calatori neinsotiti. (vezi Conditii de iesire din tara pentru cetatenii romani minori)

2. Cartea de Identitate(CI) sau Pasaportul sa nu fie expirate sau sa nu expire pe perioada calatoriei in afara Romaniei.

3. In cazul calatoriei cu masina sau autocarul trebuie sa aveti in vedere trecerea frontierei prin tarile de tranzit.

4. Romanii pot calatori si in Elvetia doar in baza cartii de identitate (CI), dar nu pentru o perioada mai lunga de 3 luni, conform acordului de libera circulatie semnat intre Elvetia si Uniunea Europeana.

Travel Smart!

Advertisements

8 responses to “In EUROPA doar cu buletinul

  • Buna! Nu mai exita aceasta problema. Noi am fost in 2010 in Praga si am intrat in tara doar cu cartea de identitate fara sa avem nici o problema. Deci poti sa mergi in Praga fara griji.
   Calatorie placuta!

 1. Problema cu CI din Romania este ca nu au semnatura titularului pe ele, si nu poti face anumite contracte cu ele. E greu, de exmplu, sa deschizi un cont bancar. Nu cred ca e valabil in toata UE.

 2. Vreau sa plec din Suedia in Romania,iar pasap meu a expirat..pot face asta pe baza cartii de identitate?
  Deasemeni,am fetita nou nascuta in Norvegia,si trebuie sa fac pasaport deasemeni pt ea.Este posibil sa plecam in Romania sa fixam ceea ce avem nevoie?Multumesc.

  • Buna ziua!

   Daca doriti sa plecati din Suedia in Romania, o puteti face doar in baza carii de identitate chiar daca pasaportul este expirat, avand in vedere ca Suedia este tara membra UE.

   Nu am inteles daca fetita dvs. se afla acum in Norvegia sau cu dvs. in Suedia.

   1.In cazul in care dvs. va aflati acum in Suedia iar fetita dvs. se afla in Norvegia, tara care nu este membra UE, situatia este putin mai complicata si va sfatuim sa va adresati ambasadei Romaniei in Suedia sau sa contactati Ministerul Afacerilor Externe.

   2.In cazul in care va aflati impreuna cu fiica in Suedia, acesteia va trebui sa i se emita un titlu de calatorie pentru copii nascuti in strainatate, de catre ambasada Romaniei in Suedia.

   Noi va recomandam sa luati legatura cu ambasada Romaniei in Suedia sau cu Ministerul Afecerilor Externe (Birou Relatii cu Bublicul). Dansii va vor indruma cel mai bine.

   Va uram o calatorie placuta la intoarcerea in Romania!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s